AZ ÉLELMISZEREK ELŐÁLLÍTÁSÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK GYŰJTEMÉNYE
a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján ITT elérhető
Hozzáférés: 2015. március 10.
(Tartalomjegyzék
BEVEZETÉS
I. Az élelmiszer-előállítás, forgalmazás és a hatósági ellenőrzés legfőbb szabályai
I.1. Az élelmiszerjog általános elvei, az élelmiszerlánc-törvény és a RASFF-ra vonatkozó szabályok
I.2. Élelmiszer-előállításra, élelmiszerbiztonságra vonatkozó általános követelmények
I.3. Állategészségügyre, állatvédelemre, vadakra vonatkozó egyes előírások (nem teljes lista!)
I.4. Vágóállatok vágás utáni minősítése
I.5. Élelmiszerhulladék, ártalmatlanítás, megsemmisítés
I.6. Élelmiszer-kereskedelem
I.7. Hatósági szervezetrendszer
I.8. Hatósági ellenőrzés, szankciók
I.9. Hatósági eljárások
I.10. Szakhatósági eljárásokkal kapcsolatos jogszabályok
I.11. Az élelmiszer jelöléssel kapcsolatos alapjogszabályok
I.12. Előrecsomagolt termékekre és mérőeszközökre vonatkozó szabályok
I.13. A Magyar Élelmiszerkönyv
I.14. Szabványok
I.15. Társhatóságokra vonatkozó alapjogszabályok
I.16. Élelmiszerekkel kapcsolatos egyéb jogszabályok
II. Termékspecifikus szabályok
II.1. Húsra, húskészítményekre vonatkozó szabályok
II.2. Tojásra vonatkozó szabályok
II.3. Tej és tejtermékekre vonatkozó szabályok
II.4. Halak és halászati termékekre vonatkozó szabályok
II.5. Olajokra, zsiradékokra, margarinra vonatkozó szabályok
II.6. Kakaó-, csokoládé- és édesipari termékekre vonatkozó szabályok
II.7. Kávéra és kávékészítményekre vonatkozó szabályok
II.8. Gyümölcslevekre és hasonló termékekre, gyümölcsdzsemre, zselére, marmeládra és cukrozott gesztenyekrémre vonatkozó szabályok
II.9. Tartósított termékekre vonatkozó szabályok
II.10. Gyorsfagyasztott élelmiszerekre vonatkozó szabályok
II.11. Jégkrémre vonatkozó szabályok
II.12. Mézre vonatkozó szabályok
II.13. Cukorra és cukortermékekre vonatkozó szabályok
II.14. A természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz és az ízesített vízre, szikvízre vonatkozó szabályok
II.15. Gabonaipari termékekre vonatkozó szabályok
II.16. Sütő-és cukrászipari termékekre vonatkozó szabályok
II.17. Száraztésztákra vonatkozó szabályok
II.18. Fűszerpaprika őrleményre vonatkozó szabályok
II.19. Sörre vonatkozó szabályok
II.20. Szeszesitalokra vonatkozó szabályok
II.21. Gyógynövényekre vonatkozó szabályok
II.22. Gombákra vonatkozó szabályok
III. Élelmiszer-feldolgozás során (fel)használt anyagokra/tárgyakra vonatkozó szabályok
III.1. Adalékanyagok
III.2. Technológiai segédanyagok
III.3. Aromák
III.4. Csomagolóanyagok, élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok, tárgyak
IV. Élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokra vonatkozó előírások
IV.1. Szennyezőanyagok
IV.2. Állatgyógyászati szermaradék és egyéb maradékanyagok (reziduum)
IV.3. Növényvédőszer-maradékok
IV.4. Mikrobiológia
IV.5. Radiológia
IV.6. Nem állati eredetű, harmadik országokból származó élelmiszerekre vonatkozó előírások
V. Termékvédelem, terméktanúsítás, eredetvédelem
V.1. Szabadalmi oltalom, védjegyoltalom
V.2. Nemzeti jelképek, hungarikumok védelme
V.3. Élelmiszer földrajzi jelzései és eredetvédelem
V.4. Hagyományos különleges tulajdonság elismerése
VI. Speciális területekre vonatkozó előírások
VI.1. Vendéglátás és közétkeztetés
VI.2. Ételmérgezés, ételfertőzés
VI.3. Biocid termékekre, kártevőirtásra, egészségügyi nyilatkozatra vonatkozó alapelőírások
VI.4. Tápérték jelölés, tápanyag összetételre vonatkozó állítások, és vitaminnal, ásványi anyaggal és egyéb anyaggal dúsított élelmiszerek
VI.5. Egészségre vonatkozó állítások
VI.6. Különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők
VI.7. Új élelmiszerek
VI.8. Genetikailag módosított élelmiszerek
VI.9. Ionizáló energiával kezelt élelmiszerek
VI.10. Ökológiai termelés)
Forrás:
A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapja
Hozzáférés: 2015.03.10.
Kiváló megfelelést kívánunk!
Qualitéka Minőségügyi Szolgálat
Budapest, Páskomliget utca 6.
Mobil: 06 20 515 0638
E-mail: qualiteka (kukac) gmail (pont) com